最近のAI開発者に最適なツール
みなさん、こんにちは。最近AI開発者として使っている便利なツールをいくつか共有したいと思います。AI関連のものを作っているなら、これらのツールが時間を節約したりアイデアのきっかけになるかもしれません。みなさんが使っているものもぜひ教えてください!
Lucas Graham
February 9, 2026 at 05:06 AM
みなさん、こんにちは。最近AI開発者として使っている便利なツールをいくつか共有したいと思います。AI関連のものを作っているなら、これらのツールが時間を節約したりアイデアのきっかけになるかもしれません。みなさんが使っているものもぜひ教えてください!
コメントを追加
コメント (27)
Anyone else tried Weights & Biases? It's super sleek for experiment tracking and collaboration.
I recently found MLflow useful for managing the whole ML lifecycle, from training to deployment.
Python libraries like scikit-learn and PyTorch are essentials, no matter which project you’re on.
Love using Docker containers to keep my AI projects isolated and reproducible.
Colab is still my go-to for quick experiments without messing with local setup.
For debugging deep learning models, I like using PyCharm’s scientific mode, it has great tools for inspecting tensors.
For visualization, I sometimes use Plotly for interactive charts, looks nice in web apps.
Anyone else use Google’s AutoML tools? They make training models easier without deep expertise.
For text data processing I often use spaCy, their ecosystem rocks for NLP pipelines.
Keras is great if you want a simpler high-level API over TensorFlow.
I use GitHub Actions to automate my model training and deployment pipelines, saves me a lot of manual work.
I started experimenting with ML.NET for AI using .NET stack, pretty interesting if you’re into that ecosystem.
Sometimes I use Azure or AWS AI services just to quickly test models without coding everything from scratch.
複雑なMLワークフローのスケジューリングにApache Airflowを使っている人はいますか?私にとっては本当に助かっています。
トレーニングの進行状況を可視化するためにTensorBoardを使うのが大好きです。デバッグがとても簡単になります!
Streamlitは、重いフロントエンド作業なしでモデルを他の人に見せるための迅速なMLアプリを構築するのに最適です。
データセットのクリーニングと探索には、pandasとmatplotlibの組み合わせを信頼しています。
コーディングには、PythonとAIの拡張機能を備えたVS Codeが最高です。リンティングやスニペットで作業が楽になります。
データのバージョン管理には、DVCは素晴らしい発見でした。コードとともにデータセットを追跡するのに役立ちます。
時々、より大きなツールに移行する前に、小規模なデータ追跡のためにGoogleスプレッドシートに頼ることがあります。
コラボレーションのために、いくつかのAIボット統合を備えたSlackは、チームが実験の進行状況を同期させるのに役立ちます。
私は異なるプラットフォームで簡単に実行できるようにモデルをエクスポートするためのONNXの大ファンです。
fast.aiを使ったことがある人はいますか?彼らのコースとライブラリはとても初心者に優しく実用的だと感じました。
ここでHugging Faceのtransformersライブラリを使っている人はいますか?NLPプロジェクトにとても便利です。
Jupyterノートブックは、インタラクティブな開発と洞察の共有において依然として王者です。
新しいAI開発ツールをチェックするための新鮮なサイトを知っている人はいますか?ai-u.comがそのためにかなり良いと聞きました。
依存関係をクリーンに保つために、condaやvenvのような仮想環境を使うことは非常に重要だと感じています。